professor Balu<<back

Prof. Dr. S.N. Balagangadhara
director
Tel: +32 (0) 9 264 93 71
Fax: +32 (0) 9 264 94 83
Email: Balu@UGent.be
               

Professor Balu is fysicus van opleiding en kwam in 1976 naar België om filosofie te studeren. Hij leerde een Vlaamse vrouw kennen en bleef in Gent wonen, maar voelde zich jaren aan een stuk zeer onwennig in Vlaanderen. Onderzoeker in hart en nieren, ging hij op zoek naar een verklaring voor die blijvende onwennigheid. Zijn zoektocht kreeg vorm in een grondige studie van de Europese sociale wetenschappen zoals de sociologie, de psychologie en de antropologie. Professor Balu ontdekte een nieuwe manier om te begrijpen hoe Europeanen en Aziaten op een andere manier met elkaar en met het leven omgaan. Het resultaat hiervan werd “‘The Heathen in His Blindness…’ Asia, the West and the Dynamic of Religion”, een boek dat in 1994 gepubliceerd werd. Dat boek zorgde in de internationale academische wereld voor heel wat controverses en door de jaren heen raakten steeds meer academici, bedrijfsleiders en politici geïnteresseerd in dit alternatieve verhaal. Het verhaal kon niet beperkt blijven tot de auditoria van de Gentse universiteit en daarom groeide het idee om een internationaal erkend onderzoekscentrum uit te bouwen.

Met acht onderzoekers, de steun van de universitaire overheid en van professoren zoals Etienne Vermeersch richtte professor Balu in 2003 het Onderzoekscentrum Vergelijkende Cultuurwetenschap op. Voeg daarbij de steun van de Europese Commissie en van de VLIR-UOS (Vlaamse Interuniversitaire Raad – Universitaire Ontwikkelinssamenwerking) en een stevig Indisch netwerk, een onderzoekscentrum in een Indische universiteit, een uitgebreid platform in de Verenigde Staten en een tweejarige European-Indian Studies worden mogelijke realiteiten.

Dat is niets te vroeg, want Azië groeit op een tot dusver ongekend economisch en politiek tempo. Europa zoekt naar een grotere samenwerking met Azië, maar het bijzonder sterotiepe beeld dat beide continenten van elkaar hebben vormt hierbij een handicap. De ideeën die het Onderzoekscentrum Vergelijkende Cultuurwetenschap ondertussen ontwikkeld heeft, kunnen nu, onder andere in Vlaanderen, hun diensten beginnen te bewijzen voor iedereen die fundamentele vragen heeft over cultuurverschillen.